Præstationssamfundets skyggeside

I vor tids samfund er vi dømt til at præstere og være aktive uafbrudt. Man kan godt få følelsen af, at det er summen af vores præstationer, der afgør vores værd som menneske. Og disse præstationer skal tilmed gerne følge samfundets uskrevne regler om, at…

… du konstant skal udvikle dig – både fagligt og personligt. Du skal altid være på vej henimod et mål

… du skal helst være foran de andre. Du må i hvert fald ikke sakke bagud

… du skal elske konstante forandringer, der foregår i et hurtigere og hurtigere tempo

 … du skal have succes i både arbejdsliv og privatliv

… du gør klogt i at supplere dit job med et frivilligt job, så du kan udvikle dig flere steder på én gang

… du er konstant på jagt efter nye projekter, så du kan optimere dig selv. Du gør klogt i konstant at flytte målskiven, så du sikrer vedvarende udvikling

… du holder så mange døre åbne som muligt – du skulle jo nødigt gå glip af en mulighed for at udvikle dig

… du skal også helst være udadvendt og synes, det er sjovt at networke, for det giver mulighed for at holde endnu flere døre åbne

Hvis ikke vi kan leve op til ovenstående, risikerer vi at blive ekskluderet fra fællesskabet. Og vi risikerer at føle os godt og grundigt forkerte. For hvis ikke vi kan leve op til det, samfundet forventer af os, skyldes det da, at vi er utilstrækkelige som mennesker? Skyldes det, at vi er sociale tabere?

Vi betaler en høj pris

Præstationspresset synes ikke at være på retræte. Tværtimod. Men prisen er høj, og det mærker mange mennesker. Flere og flere danskere bliver i dag sygemeldt med bl.a. stress, angst og depression, der efterhånden kan karakteriseres som folkesygdomme. Vores samfund udfordrer simpelthen vores trivsel og sundhed. Det alene bør være et signal til samfundet om, at det er på tide, at vi tager vores sociale logik op til overvejelse. For hvad nu hvis vi kunne finde andre veje til en meningsfuld og succesrig tilværelse?

Er der et alternativ?

Vi vil rigtig gerne hjælpe dig med at skabe rammerne for et bæredygtigt liv. Det kunne f.eks. være ved at hjælpe dig med at blive klogere på, hvad du ønsker at stå for som menneske. Hvad dine, og ikke samfundets, værdier i grunden er. Men det er ikke alene nok at gøre sig sine værdier bevidst. Der skal også handles. Når man handler engageret i tråd med sine værdier, kan det være forbundet med stor vitalitet og meningsfuldhed. Dét vil vi gerne hjælpe dig med.

Men hvad så med alle de svære tanker og følelser, der dukker op, hvis jeg begynder at handle på nye måder?, tænker du måske. Dem vil vi også gerne hjælpe dig med at håndtere og skabe plads til. For de behøver ikke blive en forhindring.

Du er altid velkommen til at skrive til os på info@kortexpsykologerne.dk, eller direkte til mig på koefoed@kortexpsykologerne.dk eller give os et kald på 42940690.

Mange hilsener,

Helene Sophie Koefoed