Når I beslutter jer for at blive skilt

En skilsmisse er en enorm og indgribende beslutning, der vender tilværelsen på hovedet. Ikke mindst for barnet. Det kræver tid at vænne sig til det chok, som nyheden for de fleste børn udgør. I dette indlæg følger først et par råd til, hvad man som forældre skal være opmærksom på, når man har besluttet sig for at blive skilt. Herefter følger et par råd til barnet.

Til jer forældre:

 • Hold barnet ude af jeres konflikter: Det er vigtigt at undgå skænderier, diskussioner og bebrejdelser, når barnet er til stede. Vis jer som de voksne mennesker, I er.
 • Oprethold en god kommunikation: Det er alfa og omega, at barnet kan se, at mor og far stadig kan sammen. Selvom I har valgt at blive skilt, er I stadig fælles forældre. Kommuniker aldrig gennem jeres barn. Hvis ikke I kan tale sammen, må I opsøge professionel hjælp for jeres barns skyld.
 • Stå for det praktiske: Tag ansvar for alt det praktiske omkring barnet. Hjælp barnet med at pakke ned, pakke ud mv.
 • Accepter barnets følelser: Giv plads til alle dit barns følelser og tal med dit barn herom. Det er naturligt, at barnet savner den forældre, han/hun ikke er hos. Vis, at du godt kan rumme og forstå savnet
 • Giv barnets lærere besked: Det kan være svært for barnet at fokusere på skolen. Hjælp dit barn ved at give lærerne besked. Men husk at tal med dit barn om, hvad du fortæller dem på forhånd. Lærerne vil helt sikkert gerne støtte dit barn, men det kræver, at de ved besked.
 • Bevar barnets nærmiljø: Skilsmisser har enorm og indgribende betydning for barnet. Hele tilværelsen vendes på hovedet. Forsøg at skabe en vis stabilitet ved at bevare barnets nærmiljø. Find f.eks. en bolig i nærheden af hinanden og i det område, barnet kender.  
 • Barnets behov har førsteprioritet: Vær hele tiden opmærksom på, hvad dit barn har brug for. Desuden skal du være opmærksom på, om dit barn har brug for hjælp udefra. Professionel hjælp kan f.eks. være relevant, hvis dit barn trænger sig ind i sig selv, og du har svært ved at tale med dit barn. Hvis dit barn undgår aktiviteter, det tidligere har holdt af, og dette ikke ændrer sig med tiden, er det vigtigt at søge hjælp. Hjælp dit barn med at finde en voksen, det kan tale med.

Hold aldrig op med at spørge dit barn, hvordan det har det. Selv ikke lang tid efter skilsmissen. Og husk på, at bare fordi barnet siger, det har det godt, er det måske ikke tilfældet. Vær opmærksom på forhold, der kan være et tegn på mistrivsel.

Råd til barnet:

 • Det er ikke din skyld: Det er vigtigt at minde sig selv om, at du aldrig kan være skyld i dine forældres skilsmisse. Mange børn føler et stort ansvar, men uanset hvad dine forældre siger, kan det aldrig være din skyld. Det er deres beslutning og deres ansvar.
 • Tal med andre om dine tanker: Gå ikke alene med dine tanker. Snak med nogle om dem – jo før, jo bedre. Måske du bedst kan lide at tale med dine forældre? Eller måske har du nogle gode venner, du kan dele dine tanker med? Det kan også være en ide at tale med en lærer, du føler dig tryg ved. Det kan være svært at åbne snakken, men du vil føle dig lettet bagefter.  
 • Accepter dine følelser: Du skal ikke forsøge at gemme dine følelser væk. Du har ret til at føle, som du gør. Om du så er vred, trist eller noget helt tredje. Følelsen bliver kun værre, hvis du forsøger at ændre på dem eller gemme den væk fra omgivelserne.
 • Spørg dine forældre: Mange børn har mange ubesvarede spørgsmål i forhold til deres forældres beslutning om at blive skilt. Spørg dine forældre om de ting, du mangler svar på.
 • Prioriter aktiviteter, der plejer at gøre dig glad: Det er normalt ikke at have lyst til noget, når man er ked af det. Men det er alligevel vigtigt at forsøge at lave noget, du plejer at holde af. Måske er det at spille fodboldkamp? At hygge med vennerne? At lege med din hund? At gå til sport? Det betyder ikke noget, hvad det er, så længe det gør noget godt for dig.
 • Bed om hjælp: Du skal ikke klare det her selv. Hvis du har brug for professionel hjælp, så sig det til dine forældre. Du kan også ringe til Børnenes Skilsmissetelefon i Familieretshuset på tlf. 20600550. Her kan du tale med en voksen om de tanker, du går rundt med. Det er gratis og anonymt at ringe.

Husk på at du ikke er alene, og at det er okay at tage imod al den hjælp, du kan få.

Mange hilsener

Helene Sophie Koefoed