Kognitiv adfærdsterapi

Kognitiv adfærdsterapi blev oprindeligt udviklet til at behandle depression. Terapiformen har siden vist sig effektiv til at behandle en lang række andre psykiske lidelser og almenpsykologiske udfordringer.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Sundhedsstyrelsen anbefaler kognitiv adfærdsterapi til behandling af depression, skizofreni, bulimi, ADHD hos voksne, OCD og angst hos børn. Faktisk er kognitiv adfærdsterapi den eneste terapiform, som sundhedsstyrelsen aktuelt anbefaler til behandling af angst hos børn. Sundhedsstyrelsen har endnu ikke udgivet anbefalinger angående behandling af angst hos voksne, men forskningen viser en positiv effekt af kognitiv adfærdsterapi.

Kognition

Ordet kognition kommer fra latin og kan oversættes til tanke. Kognitiv adfærdsterapi kan derfor groft sagt oversættes til tanke-adfærdsterapi. Det betyder, at en del af behandlingen består i at udforske klientens tankemønstre. Er man fanget i det, der kaldes for kognitive tankefælder, kan man have brug for hjælp til at identificere ens tankefælder for at komme fri af dem.

Adfærd

Adfærdsdelen af kognitiv adfærdsterapi består af at finde frem til den adfærd, der er med at fastholde den nuværende problematik. Det kan være, at aktivitetsniveauet er blevet lavt pga. depression, at man undgår bestemte situationer pga. angst, eller at man trøstespiser i forbindelse med bulimi. Når den problematiske adfærd identificeres, arbejdes der gradvist på at ændre adfærden ved hjælp af konkrete, målbare og realistiske mål. Er man f.eks. bange for hunde, kan det første skridt være at se på en hund i snor på afstand. Derefter kan man gradvist arbejde sig tættere på hunden i et tempo, der er realistisk for den enkelte klient.

Kan det hjælpe mig?

Hvis du vil vide mere om kognitiv adfærdsterapi, og om det vil kunne hjælpe dig, er du velkommen til at kontakte os på tlf: 42940690, på vores sikker mail eller bestille en tid online her.