Hverdagen med børn under corona

Det er endnu uvist, hvor længe voksne og børn skal være hjemme hele dagen sammen pga. corona-virus. Det kan helt sikkert være udfordrende at få hverdagen til at hænge sammen, når både arbejde, lektier, fritid og familietid skal gå op i en højere enhed. Så kære forældre, vi har derfor forsøgt at samle lidt råd til netop denne udfordrende og på alle måder atypiske situation:

Hvad tilbyder skolen?

Første skridt i forhold til dine børns undervisning er selvfølgelig at finde ud af, hvad skolen tilbyder. Men mon ikke, I allerede er godt inde i den del. Ikke desto mindre kan det være vigtigt at minde jer selv om, at det er skolen, der har ansvaret for undervisningen. For rigtig mange forældre kæmper med skyldfølelse over ikke at have nok tid til hjemmeundervisning disse dage. Men det ér bare en utrolig udfordrende situation, vi befinder os i, så hav ro i, at I gør det bedste, I kan.

Lav en ugeplan

Mange børn har det skidt med uforudsigelighed. De trives med faste, velkendte rammer. Et ugeskema kan være en god måde at få lidt struktur og tryghed ind i hverdagen derhjemme. Måske har I en tavle, I kan bruge til det. Det er også muligt at printe ugeskemaer ud fra nettet, eller måske har I lyst til at være kreative og lave nogle fine skemaer på karton.

Det er en god ide at notere både lektietid, fritid og familietid i skemaet. I forhold til lektietiden kan det være, at jeres børns skole har nogle konkrete anbefalinger hertil. De fleste skoler forventer ikke, at børnene bruger lige så mange timer på skolearbejde, som de plejer at være i skole.

Prioriter hyggelige stunder sammen

Rigtig meget handler om corona disse dage. Det kan børnene sagtens fornemme. Husk at tale om andre ting også og prioriter dagligt nogle hyggelige stunder sammen. Denne tid kan være en fin anledning til at lave nogle flere ting sammen som familie. Måske skal I have hentet spillene op fra kælderen, hevet bageopskrifterne frem fra gemmeren eller bestilt noget nyt malergrej over nettet? I kan evt. lave en ideliste med aktiviteter, som I løbende kan håndplukke fra, når I udfærdiger jeres ugeskema.

Hav klare aftaler med din partner

Det er afgørende at have helt tydelige aftaler med din partner i forhold til, hvem der arbejder hvornår. Noter i ugeskemaet, hvem der er med børnene på hvilke tidspunkter. Det er herunder vigtigt at afstemme med jeres arbejdsgivere, hvornår I forventes at være tilgængelige. Det er et stort puslespil at få til at gå op det her, og forhåbentlig har jeg arbejdsgivere forståelse for, at I ikke kan være hverken lige så produktive eller tilgængelige som sædvanlig. Og slet ikke noget, der minder om det.

Ros jer selv for jeres indsats. Vi er sikre på, I gør jeres allerbedste. Og det er forventeligt og fuldt forståeligt, at I ikke kan yde den indsats på arbejdet, som I er vant til. Vi håber, I har nogle gode, forstående chefer.

Mange hilsener,

Helene Sophie Koefoed