Fobier

Ordet ’fobi’ er græsk og betyder frygt. Denne frygt er rettet mod noget specifikt. Det kan f.eks. være bestemte objekter eller situationer. Nogle af de mest almindelige fobier er:

 • Klaustrofobi – frygt for indelukkede områder
 • Araknofobi – frygt for edderkopper
 • Ophidiofobi – frygt for slanger
 • Cynofobi – frygt for hunde
 • Hemofobi – frygt for blod
 • Odontofobi – frygten for tandlæger
 • Akrofobi – frygt for højder
 • Aerofobi – frygt for at flyve
 • Astrafobi – frygt for lyn og torden
 • Trypanofobi – frygt for nåle
 • Mysofobi – frygt for bakterier og snavs
 • Emetofobi – frygt for at kaste op
 • Socialfobi – frygt for socialt samvær (socialangst er en selvstændig diagnose; se socialfobi)
 • Agorafobi – frygten for at færdes alene uden for hjemmet (agorafobi er en selvstændig diagnose; se agorafobi)

Symptomer

Symptomer på fobi viser sig som frygt og undgåelse af det, man frygter. Derudover ses mindst to af de generelle angstsymptomer. Har man en fobi, kan ens liv være betydeligt styret af denne, men med den rette behandling kan man hurtigt få øget livskvalitet.

Behandling

Fobi behandles ved hjælp af eksponering. Eksponering betyder, at man opsøger det, man frygter. Det kan lyde overvældende at skulle stå ansigt til ansigt med ens frygt. Psykologen er dog uddannet til at guide én, så det bliver en positiv oplevelse.

Selve behandlingen foregår i samspil med psykologen, hvor klienten eksponeres for det frygtede i et tempo, der tager hensyn til klientens udgangspunkt.

Lider man f.eks. af araknofobi (frygt for edderkopper), kunne det se således ud: Man placerer en edderkop under et glas i det fjerneste hjørne af et lokale. Under eksponeringen vil klienten i samspil med psykologen gradvist nærme sig opsætningen for til sidst at være i stand til at fjerne glasset.

Hvorfor virker behandlingen?

Man tænker måske: ”Jeg støder hele tiden ind i edderkopper/hunde/tandlæger/nåle/højder/osv., og det har jeg jo ikke fået det bedre af, så hvorfor skulle behandlingen virke?”. Støder man ind i en edderkop i garagen, kaldes det for naturlig eksponering. Når det sker, kan man mærke frygten og forsøge at undgå edderkoppen eller bede andre om at fjerne den. Det er en helt naturlig reaktion. Man mærker, at kroppen automatisk sætter en kamp/flugt-mekanisme i gang (læs mere under angst). Denne mekanisme opstår som forsøg på at redde en fra den farlige situation. Udfordringen for kroppen er dog, at den ikke er særlig god til at skelne mellem farlige situationer og ufarlige situationer. Derfor kan det føles faretruende at møde en almindelig husedderkop. Kroppen husker desuden ens reaktioner. Så hvis man reagerer ved at flygte, bliver denne handling gemt og gentaget næste gang, man møder en edderkop.

Behandlingen består af planlagt eksponering. Det vil sige, at man eksempelvis konfronteres med edderkoppen i en situation, som er velplanlagt. Dette er stadig angstprovokerende men ikke mere end, at man kan være i det. Når man oplever, at man kan komme ud over det punkt, hvor man normalt ville have flygtet, så lærer kroppen, at situationen ikke er farlig. Denne erfaring husker kroppen også fremover. Det er derfor, at behandlingen er så effektiv.

Hvor lang tid tager behandlingen?

Forskning viser, at mange fobier kan behandles i en enkelt eksponeringssession af kort varighed. Denne behandling består af to dele: En indledende planlægningssession á 50 minutter samt en efterfølgende eksponeringssession á 3 timer. Det er også muligt at dele eksponeringsdelen op i flere sessioner, hvis det ønskes.

Ønsker du mere viden om/eller hjælp til at håndtere en fobi, er du velkommen til at kontakte os på tlf: 42940690, på vores sikker mail eller bestille en tid online her.