Er det tabu at gå til psykolog?

Flere og flere danskere søger psykologhjælp. Eksperter mener, at det dels kan skyldes, at det er blevet mere socialt acceptabelt at gå til psykolog. Men vi er langt fra i mål. Vi oplever stadig, at mange mennesker finder det skamfuldt at opsøge en psykolog. Det er problematisk, hvis det afholder nogle fra at opsøge hjælp.

Vi hylder dem, der klarer sig selv

Vi lever i høj grad i et egosamfund, hvor vi hylder dem, der formår at klare sig selv og have 100 bolde i luften på samme tid. Jo flere jern i ilden, dets mere anerkendelse. Og det at bede sine omgivelser om hjælp, det skal helst kun ske i yderste nødstilfælde. Vi lever mere individuelt, og det er derfor ikke så mærkeligt, at mange kan have en antagelse om, at man helst skal klare sig selv. Problemer løses individuelt – og hvis ikke kan man nemt komme til at føle sig som en fiasko.

Men måske vi engang imellem burde minde hinanden om, at vi er født som flokdyr, og var det ikke for menneskets evne til at støtte hinanden, så ville vi slet ikke være her i dag. Vi blev ikke skabt til at klare os selv. Vi blev skabt til at være en del af en gruppe, hvor det at hjælpe hinanden var hverdagskost.

Det er en investering i livet at gå til psykolog

Når vi i dag lever mere individuelt, kan man føle sig meget alene med sine problemer. Og måske netop derfor kan man have brug for professionel hjælp. Vi oplever heldigvis også, at der er mange, der finder det helt naturligt at opsøge hjælp. Ikke bare i krisesituationer men lige så vel angående mere almindelige personlige problemer, udfordringer i hverdagen eller lignende. Disse folk opfatter ikke sig selv som syge eller svage, fordi de går til psykolog. De ser det som en investering i livet. Og de ser det som at åbne muligheden for en anderledes fremtid.

Det er vores håb, at disse folk kan være med til at nedbryde tabuet derude. Bl.a. ved ikke at tøve med at opsøge hjælp eller fortælle andre om deres erfaring. Eller ved at opfordre andre til at tale åbent om deres udfordringer eller opsøge hjælp, hvis de har brug for det. Og så er det ikke sikkert, at det lige er en psykolog, de har brug for. Det vigtigste er bare, at man får talt med nogle og ikke tror, man skal kunne klare alting selv.

Hvis der er noget, du ønsker hjælp til, er du altid velkommen til at skrive til os på info@kortexpsykologerne.dk, eller direkte til mig på koefoed@kortexpsykologerne.dk eller give os et kald på 42940690.

Mange hilsener

Helene Sophie Koefoed