Efterfødselsreaktion

Mange forældre oplever, at det er rigtig svært at blive forældre. Efterfødselsreaktioner er en bred betegnelse, der dækker over de forældre, der på den ene eller den anden måde oplever at blive ramt af en krise, en stor nedtur eller en depression i tiden efter fødslen.

En efterfødselsreaktion kan vare fra to uger til over et år og kan begynde dage, uger eller måneder efter fødslen. Både mænd og kvinder kan udvikle en efterfødselsreaktion.

Symptomer

Efterfødselsreaktioner kan komme til udtryk på forskellig vis. Fælles for reaktionerne er en oplevelse af at være kommet ud af balance følelsesmæssigt. For nogle viser det sig ved overdreven vrede og frustration, mens det for andre kan vise sig i form af intet overskud, skyldfølelse og udtalt tristhed. I så fald kan der være tale om den efterfødselsreaktion, man betegner som fødselsdepression. Du kan læse mere om fødselsdepression her.

For andre viser efterfødselsreaktionen sig ved en tiltagende usikkerhed og angst. Uanset hvordan reaktionen kommer til udtryk, er det vigtigt at fortælle åbent og ærligt, hvordan man har det.

Det er skamfuldt

Mange oplever, at det er utrolig tabubelagt at få en efterfødselsreaktion. Man bliver mødt af ”Nej hvor er det bare dejligt for jer”, ”Stort tillykke, hvor er han bare det fineste lille menneske” osv. i omgivelserne. Det kan være rigtig svært, hvis det ikke harmonerer med ens følelser. Man kommer til at føle sig forkert og måske som verdens dårligste forælder.

Det er vigtigt at vide, at man ikke er alene, selvom det kan føles sådan. At efterfødselsreaktioner er et udbredt fænomen. Og det er vigtigt at vide, at der er håb, og du får det bedre igen. For at du kan få det bedre, er det dog afgørende at sætte ord på dine følelser. Det kan du f.eks. gøre over for din partner, dine venner, din familie eller din mødregruppe. Det kan være med til at bryde tabuet, for mange finder ud af, at de sjældent er alene med de tanker og følelser, de går rundt med.

Forekomst

Tallene er behæftet med usikkerhed, men meget tyder på, at op imod hver 4. nybagte forælder rammes af en efterfødselsreaktion.

Har jeg brug for hjælp?

Det er på alle måder en omvæltende og indgribende oplevelse at blive forældre. Dine egne behov tilsidesættes, du mister alenetiden med din partner, du udfordres markant på din søvn, du glemmer måske at spise, fordi du er mere optaget af dit barns behov osv. Det er derfor helt naturligt, at både positive og negative tanker og følelser rykker tæt på. Mange kan blive i tvivl om, hvorvidt det egentlig var en god ide at sætte et barn i verden. For var vi overhovedet klar til den opgave, vi gik ind til?

Efterfødselsreaktioner adskiller sig imidlertid fra ovenstående ved at være meget omfattende, samtidig med at de griber ind i vedkommendes selvfølelse. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har brug for hjælp, så tøv ikke med at opsøge egen læge eller en psykolog. Det er bedre at spørge en gang for meget end en gang for lidt. Du kan også tale med din sundhedsplejerske, der kan hjælpe dig videre.

Hvad kan jeg få hjælp til?

Et samtaleforløb kan hjælpe dig med at vriste dig fri af efterfødselsreaktionens greb. Forløbet afstemmes i praksis din unikke situation samt de udfordringer, du måtte have. Vi har skrevet mere uddybende om, hvad det måske kunne være relevant at have fokus på her. Men som sagt tilpasses forløbet din situation.

Hvordan får jeg hjælp?

Ønsker du mere viden og/eller hjælp til at håndtere din efterfødselsreaktion, er du velkommen til at kontakte os på tlf: 42940690, på vores sikker mail eller bestille en tid online her.