Den første samtale

Fra Kompagnistræde er der opgang til klinikken via hoveddøren og via porten. Når du kommer op i klinikken, kan du tage plads i venteværelset, hvor du er meget velkommen til at tage en kop kaffe eller te. Du behøver ikke at melde din ankomst. Din psykolog henter dig til aftalt tid.

Hvad kan jeg forvente den første gang?

Den første samtale adskiller sig fra de efterfølgende samtaler ved, at din psykolog stiller en helt masse spørgsmål. Det skyldes, at psykologen har brug for at vide en masse om dig samt baggrunden for, at du henvender dig. Det kan være spørgsmål som: ”Hvad er det for et problem, der har drevet dig herhen?”, ”Hvordan påvirker problemet din dagligdag?”, ”Hvad kunne du godt tænke dig var anderledes?” mv. Det er nødvendigt med en grundig afdækning af din situation for, at psykologen kan hjælpe dig bedst muligt.

Hvis det er relevant for dig, vil ovenstående snak ofte resultere i, at din psykolog og dig i fællesskab får formuleret en liste med de problemer, du oplever i dagligdagen samt dertilhørende mål. Målene omhandler dine ønsker for forløbet. De drejer sig om, hvad det konkret er, du drømmer om, skal være anderledes i dit liv. Målene sikrer, at samtaleforløbet bevæger sig i den retning, du ønsker.

Skema

Inden den første samtale får du tilsendt et skema på mail, som du meget gerne må printe ud, udfylde og medbringe til samtalen. Hvis du ikke har en printer, kan du udfylde det i fællesskab med psykologen til samtalen. Skemaet indeholder lidt baggrundsinformation om dig (såsom adresse, alder, forventninger til forløb mv.). Hvis du printer skemaet ud og udfylder det hjemmefra, slipper I for at bruge tid på det i sessionen.

Hvad får jeg ud af samtalen?

Måske vil du opleve, at den første samtale bevæger sig lidt i øst og vest, fordi din psykolog skal vide en masse om dig, din situation samt det, der er gået forud for din nuværende situation. Det er sjældent, at I vil arbejde med konkrete interventioner allerede fra første samtale af. Det skyldes, at psykologen er nødt til at forstå kernen af problemet, før hun kan planlægge de rette interventioner. Derfor vil du formentlig heller ikke opleve, at du får så meget med hjem fra den første samtale, som du kan arbejde videre med. Det skal dog nok komme ved de efterfølgende samtaler.

Hvad hvis jeg bare ønsker en enkeltstående samtale?

Du er selvfølgelig også meget velkommen her i klinikken, hvis du blot ønsker en enkeltstående, rådgivende samtale. I så fald tager den første samtale en anden form, da psykologen vil fokusere på, hvad du ønsker hjælp med lige her og nu. Hvis du blot ønsker en enkeltstående samtale, er det dog vigtigt, at du oplyser klinikken om det på forhånd, så din psykolog kan planlægge samtalen derefter.